De nieuwste editie van Biuletyn van PNKV

Het leven was hem niet gunstig gezind. Afkomstig uit een vaderlandslievend gezin, keek hij met verdriet toe hoe de droom van vrijheid uiteen spatte onder de druk van politieke vervolgingen. De vrijheidsstrijd leidde dikwijls tot verlies
en verwoesting. Zijn vader zat gevangen in ballingschap. De bezittingen van zijn familie waren onteigend, het gezin overgelaten aan de genade van het lot. Zijn ouders stierven jong.
Het vertrouwen van de jonge tiener in de toekomst was behoorlijk beschadigd. In een laatste opstandige bui trok hij de wereld in opzoek naar een nieuwe kans. En zo zou hij, net als zovelen voor hem, in de ellende en de vergetelheid geraakt zijn, als het niet om de hulp van een verre bloedverwant geweest was, die hem van de uiteindelijke teloorgang reen zijnvertrek naar Engeland mogelijk te maken. Pas op zee, ten prooi aan de elemenen, vond hij zijn vrijheid. Op zee en in de literauur. Zijn verhalen vormen een waardevolle aanvulling op de Engelse proza. Het jaar 2017 werd in Polen uitgeroepen tot het jaar van Joseph Conrad. In dit nummer vindt u zijn levensverhaal en een fragment uit één van zijn verhalen.
Roman Polanski, een filmregisseur van wereldfaam, is behoort strict genomen niet tot de Poolse emigranten, hoewel sommige Polen hem wel graag zo beschouwen. Zijn levensverhaal is zowel fascinerend als treurig. Hij overleefde wonder boven wonder de Holocaust, boekte grootse successen met zijn films, wordt nog altijd vervolgd en moest de eer om zijn oeuvre te kunnen bekronen met een prestigieuze prijs aan zich voorbij laten gaan. Magdalena Michel schrijft over zijn successen en tragedies.
Damian Sobek is een jonge emigrant die door in zichzelf te geloven en hard te werken zijn plaats in Nederland gevonden heeft. Hij is een voorbeeld voor veel andere Polen die hier een „tweede leven” willen beginnen. Marzena Koning-Gajda vertelt zijn verhaal vanaf de moeilijke start tot aan het gelukkige einde.
Lex Veldhoen trekt door Polen op zoek naar interessante plaatsen. Zijn reportages, opgetekend vanuit het gezichtspunt van een Nederlander, zijn erg leerzaam. In dit nummer drie „uitstapjes” naar plaatsen die niet bij iedereen bekend zijn.
Daarnaast vindt u in deze editie zoals gewoonlijk een artikel over muziek, door gepassioneerd liefhebster Małgorzata Smółka, een interessant relaas van Joanna Paszkiewicz-Jägers en vele andere dingen die uw aandacht waard zijn.
Waldemar Pankiw
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s