Kersttradities in Polen

In Polen beginnen mensen al op 24 december met Kerstvieren met een feestelijk diner in de avond. Het aantal gerechten is traditioneel 12. De meest typische zijn:

 

barszcz-wigilijny1

bietensoup (barszcz)

wigilijny-karp-4

gebakken karper

15538684-e148-4b8d-a87b-e91cd7366103_20131212050040_pierogi-z-kapusta-i-grzybami-63

pierogi

513891_w680h680

haring op verschillende manieren (in olie of zure room)

makowiec-z1

maanzaadcake (makowiec)

Met het diner zijn er veel gewoontes verbonden.

  • Wachten tot de eerste ster aan de hemel verschijnt. Dan kan je beginnen met eten
  • Een wit tafelkleed
  • Een handje hooi onder de tafelkleed (herinerring van de hooi van het baby Jesus)
  • Een vrije plek aan tafel voor een onverwachte gast, voor als iemand op je deur klopt
  • Het delen van de kerstwafel: voor het kerstdiner begint, delen de mensen de dunne wafels met elkaar en verzamelen goede wensen voor het komende jaar

Na het diner maken de mensen de cadeautjes open. Dit is de tijd voor rust en ontspanning en voor het zingen van de kerstliederen. Om middernacht begint de speciale kerstnachtdienst in de kerk.

dsc_8857_1024x768

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s