Trouwtradities in Polen

Een huwelijk in Polen? Kort gezegd: groots gevierd! Het minimaal twee dagen feestvieren, heel veel eten, drinken en genieten. De traditionele gewoonten spelen een heel belangrijke rol.

‘Sto lat’ (voor honderd jaar)

De ceremonie vindt plaats in de kerk of in het gemeentehuis. Nadat het stel in het huwelijk is getreden, verlaat het bruidspaar het gebouw onder en regen van rijst, bloemetjes of muntjes. Dit is ook de tijd voor felicitaties. Daarna gaan de mensen naar een speciaal afgehuurde zaal, restaurant of het huis van het koppel voor een feest. Het begint met een toost en de eerste heet ‘sto lat’ (‘voor honderd jaar’).

 

Ontvangst met brood en zout

Bij aankomst op de plek waar de bruiloft plaatsvindt, worden de jonggehuwden verwelkomd met brood, zout en twee schots van wodka. Het brood symboliseert rijkdom, de taak van het zout is het strippen van de boze geesten. Het jonge stel moet de lege glazen over de rechterschouder naar achteren gooien. Het aantal stukjes geslagen glas betekent de aantal gelukkige jaren voor de stel. Als een van glazen wordt niet gebroken, het is de taak van de “best man” van de bruidegom om deze met zijn voet te breken.

1-93-tluczenie-kieliszkow1

Het weggeven van de sluier: 

In plaats van het gooien van een bruidsboeket geeft de bruid haar sluier weg aan een ongehuwde vrouw.

fotografia-slubna-rzeszow-027

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s